Wiegen den Uyl

Wiegen den Uyl (Diemen, 1944) is een Nederlandse beeldend kunstenaar.

Den Uyl woont en werkt in Kamperveen. Al vanaf jongs af aan is hij een gepassioneerd schilder. Wiegen maakt abstract expressionistische werken die vorm krijgen op zowel op linnen, als op papier.

De kunstwerken van Wiegen ontstaan recht uit zijn kunstenaarshart of zoals hij zelf aangeeft: van wording tot essentie en van essentie tot vanitas. Tijdens het schilderen in zijn atelier spelen het wordingsproces en de voortgaande beweging een belangrijke rol.

Met zijn schilderijen en tekeningen is Wiegen den Uyl voortdurend op zoek naar het fenomeen wording en vooral ook de essentie daarvan. Hij maakt daarbij gebruik van figuratieve vorm elementen en diverse stollingsprocessen.

Je zou zijn schilderijen kunnen zien als een soort van scan opname. Ze vormen als het ware een dwarsdoorsnede van de dingen die hem in het dagelijkse leven bezig houden. Je kunt in zijn werken vormen herkennen van levende wezens, maar of dat dierlijke of menselijke zijn, laat de kunstenaar niet los. Tijdens het creatieve proces brengt hij laag naar laag aan waarbij hij reageert op de eerder aangebrachte lagen, Dit zie je vooral in zijn schilderijen terug, de uitingen op papier hebben deze gelaagdheid duidelijk minder.

Als je zijn schilderstijl in de essentie wil beschrijven dan kom je tot: Wiegen schildert vanuit een ander gezichtspunt vanuit een plek waar toeval en wetmatigheid samenkomen. Hij wil als het ware het ongrijpbare vastpakken.

bron: Wikisage

EXPOSITIES IN DE POOK

3 maart 2019 t/m 14 april 2019
9 januari 2005 t/m 20 februari 2005

IN DE UITLEEN

1420
1420
1419
1419
1276
1276