Herman Brood

Hermanus (Herman) Brood was een artiest met een uitgesproken persoonlijkheid en vele talenten waaronder muzikant, acteur en kunstschilder.

Zijn schilderscarrière begon hij in 1964 op de Kunstacademie in Arnhem. De Cobra, en met name de stijl van Lucebert, oefende een grote aantrekkingskracht op hem uit. Deze invloeden zijn bepalend geweest bij de totstandkoming van zijn werk. Op zijn atelier in Amsterdam werkte Brood op groot formaat en met felle kleuren die vaak vergezeld waren van zwarte letters met behulp van verf, spuitbus, stift en mallen. Zijn herkenbare en duidelijk aanwezige signatuur completeerde het werk. Zijn keuze voor primaire kleuren kwam trouwens grotendeels voort uit noodzaak aangezien hij kleurenblind was.

Na zijn overlijden werd er in 2002 een overzichtstentoonstelling gehouden van zijn werk in het Cobra Museum in Amstelveen, er waren ook foto’s te zien gemaakt door fotograaf Anton Corbijn, een goede vriend van Herman. In nov. 2006 t/m jan. 2007 was er in het Groninger Museum een expositie te zien waarin zijn atelier, de plek waar Brood veel van zijn werk had gemaakt, centraal stond.

Het werk van Herman Brood bevindt zich in vele bedrijfs- en partikuliere collecties evenals diverse musea.

EXPOSITIES IN DE POOK

1 december 2013 t/m 26 januari 2014

IN DE UITLEEN

1480
1480
1469
1469