portret-theo-koster

Theo Koster volgde zijn opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en aan de Academie voor Beeldende kunsten in Arnhem. Hij woont en werkt afwisselend in Den Haag en Frankrijk.

Het landschap als stille getuige
De schilderijen van Theo Koster zijn als landschappen (en dominerend aspect is de horizon), waarin van alles gebeurt en waarin verteld wordt van de dingen die voorbijgaan. Hij verwerkt in zijn doeken een thema dat ons collectief bezighoudt: de zingeving van het menselijke bestaan. In dit proces legt hij de verbinding met zijn eigen leven, zijn persoonlijk engagement en daarbij hanteert hij een symbolische beeldtaal. Hij maakt o.a. gebruik van collage technieken. De doeken vertonen vaak fel gekleurde segmenten, die altijd met elkaar in evenwicht zijn en zo gegroepeerd dat de esthetische schoonheid voorop staat.

Meest recente exposities
2009 Summerart, Nijmegen
2008 Museum voor moderne kunst, Nykobing, Denemarken
2007 Galerie Schortgens, Luxemburg
2006 Habitat Art Centre, Delhi, India
2005 De Galerie, Noordeinde, Den Haag
2004 Ann’s Art, Groningen
2003 Galerie Delfi Form, Zwolle
2001 SBK Kunstcentrum, Haarlem

Recente projecten
Work on art met Peter Wilms in Delhi, India (regelmatig terugkerend project)
Fabricage Carborundumlitho’s in atelier Pasnic, Parijs

Recente Publicaties
2009 Traces, working in India (zie stukje tekst hieronder)

Theo Koster, kunstschilder in India
Theo Koster is schilder, al zo’n dertig jaar. Met steeds meer kleur en materiaal leidt dat tot getekende poëzie. Dat hij zich de afgelopen jaren ook heeft beziggehouden met de zeefdruktechniek, heeft te maken met de mogelijkheid die hem geboden werd door Peter Wilms om te werken met het “work on art” project in New Delhi, India.

Het recente in India gemaakte werk is anders. De druktechniek wordt onderdeel van het ontstaansproces. De drukrakel als schilderskwast, telkens anders en met nooit twee dezelfde prenten als resultaat. De productie is groot. Er staat een team van 20 mensen om hem heen om te assisteren. Tot diep in de nacht wordt er geschilderd aan het werk dat die dag is gedrukt. Om de volgende dag direct verder te gaan, met veel werk tegelijk, alles door en na elkaar. Die omgeving en manier van werken maken het werk anders dan alles wat hij daarvoor ooit maakte, maar heel herkenbaar Theo Koster.

EXPOSITIES IN DE POOK

2 mei 2010 t/m 27 juni 2010