Lei Hannen

Geboren: Maasbracht 1954.

Opleiding: Proces en milieutechniek MTS Draai- glazuur, decoratie en stooktechnieken bij de keramisten Jan Winkels (B), Joop Crompvoets (NL), Eric Stocl (GB), Peter Starkey (GB) en Saad AL Ani Irak).Verder ontwikkelt als autodidact.

Lid NVK (Nederlandse Vakgroep voor Keramisten of Dutch Ceramist Ass.), Limburgse Kunst Kring. Van 1990 tot 1999 als docent verbonden aan Cultureel Centrum de Banderthof te Echt.
Hierna diverse symposia gegeven betreffende diverse keramische technieken. In 2004 studiereis naar Japan, op uitnodiging van IWCAT Tokoname. 2005 studiereis Marokko.

Publicaties: Keramiekgids 1994,97 en 01 tijdschrift Kunstwerk mei 97 klei nov. 99, Limburgse Keramiekgids 02, 04 Neue Keramic 04
Opdrachten: Gemeente Echt, Gemeente Groenlo, ABP, Achener Bank en RABO Bank, Museum Beelden aan Zee te Scheveningen.
Organisatie: Kunstmanifestatie KunZin Egh t.b.v. Alzheimer Stichting Nederland.
Secretariaat Limburgse Keramiek Gids.
Exposities: Sinds 1986 tot en met 2006 ca. 100 in aantal in België, Duitsland, Japan, Nederland, Noorwegen, en Spanje.

Zijn werk:
Keramiek is als de rivier en de molen. De rivier is het natuurlijke door de elementen gevormd met de oerkrachten. De molen is het scheppende, door menselijk vernuft tot een geoliede machine gecreëerd.

Keramiek is mijn taal. Door middel van mijn werk communiceer ik. Leg ik beschouwingen en gevoelens vast. Een uitgangspunt in mijn werkwijze is het maximale beheersen en doorleven vanuit de ontwerpschets tot en met de eindafwerking. Doordat het creatie verloop in een hand blijft is een natuurlijk ritme in groei en autentiteit gewaarborgd.

In de vormgeving tracht ik steeds grenzen te verleggen, waarbij harmonie van compositie textuur en decoratie steeds weer een nieuwe uitdaging vormen.

De klei welke ik gebruik is zelf samengesteld. Deze bevat nog de in zijn ontstaan opgeslagen metaalzouten verantwoordelijk voor het levendige karakter.

De empirisch ontwikkelde glazuren zijn op het vlammenspel in de oven afgestemd.

Het stook proces is handmatig gestuurd. De kleur en intensiteit van de vlammen in de schoorsteen verraden de vordering van de gladbrand. Zo legt de oerkracht van het vuur het definitieve karakter vast.

EXPOSITIES IN DE POOK

3 april 2016 t/m 15 mei 2016