Hendrik van Veenendaal

Het, veelal landschappelijke, werk van Hendrik van Veenendaal kent veel bewonderaars. Ook onder bekende Nederlandse collega-kunstenaars. “Dit soort werk kan alleen worden gemaakt door een kunstenaar met vele jaren van ervaring”, zeggen zijn collega’s. Kenmerkend in het werk van Hendrik is zijn perfecte gevoel voor kleurcompositie, gecombineerd met een krachtig palet.

Zijn landschappen creëert hij voornamelijk vanuit vogelperspectief, waardoor een vol land- schap ontstaat, waarin van alles gebeurt. En met een hoge horizon, die meestal niet als zodanig herkenbaar is. Een grote variëteit in zijn composities zorgt dat het werk van Hendrik stuk voor stuk blijft boeien. De ene keer lege velden met enkele bomen, de andere keer staat een lieflijk dorpje centraal. Of een vuurtoren. In zijn laatste serie zijn het duingezichten. Elk seizoen zorgt voor een ander palet, waardoor telkens een andere sfeer en visie ontstaat. En toch… je herkent direct een werk van Hendrik van Veenendaal. Dat maakt hem tot een origineel kunstenaar, die zijn geheel eigen stijl heeft ontwikkeld.

Wie zegt dat schilderen een simpel kunstje is? De schilderijen van Hendrik leggen een lange weg af. Het begint met een plezierige bezigheid: verblijf in Spanje of Frankrijk, belangrijke inspiratiebronnen voor Hendrik. De laatste jaren heeft hij ook de Zeeuwse kust ontdekt, die veel ideeën bij hem doen opborrelen. De indrukken, die hij daar opdoet, zet hij om in een ruwe schets op het doek. Het is een zoeken naar de ideale compositie. Deels weghalen en opnieuw opzetten, net zo lang tot het klopt. Hoeveel ruimte krijgt het landschap en hoeveel de lucht? Het dorpje op de voorgrond of juist op de achtergrond? Schijnt de zon over de kleurrijke velden of is het bewolkt met meer ingetogen kleuren? Het strandpad in zijn geheel of alleen maar een deel ervan? De bomengroep meer links of juist meer rechts positioneren? Al deze overwegingen leiden tot de uiteindelijke compositie. Aangevuld met vluchtige streken olieverf, ontstaat uiteindelijk de definitieve basis voor het schilderij.

EXPOSITIES IN DE POOK

3 oktober 2021 t/m 16 januari 2022

IN DE UITLEEN

0964
0964
0888
0888
0887
0887
0886
0886
0800
0800
0788
0788
0669
0669
0657
0657
0172 Hendrik van Veenendaal
0172