uit de serie Wat bezielt Japan?

11 november 2018 t/m 30 december 2018

De fototentoonstelling ‘Wat bezielt Japan?‘ van Leo de Jong toont de dilemma’s in het snel veranderende Japan van 2017. Fotograaf Leo de Jong geeft tijdens de opening een –zowel inhoudelijke als fototechnische-  toelichting op de foto’ s.

Fotograaf Leo de Jong trok, samen met zijn vrouw, 7 weken met een busje door Japan. Het boek ‘Geketende democratie’ van voormalig NRC Japan-correspondent Hans van der Lugt verhaalt over wereldvreemde situaties. Leo en Yvonne zijn gefascineerd door de verhalen en willen het zien. Zij trekken rond en ontmoeten zo allerlei mensen die op zoek zijn. Waar naar is moeilijk te achterhalen. Wat bezielt volwassen kerels om zich op te maken en te schminken omdat ze naar een concert van een jonge-meiden band gaan? Hoe kan het dat zo’n ontwikkeld land een eigen woord heeft voor ‘dood door overwerk’?

Japan is eind 2017 volop in het nieuws. De Japanse keizer treedt in 2019 terug. De eerste abdicatie in 200 jaar. Een Japanse trein vertrekt 20 seconden te vroeg. Het Japanse vervoerbedrijf biedt onmiddellijk excuses aan. Een handelsverdrag met de EU uitonderhandelen kost 4 jaar. Het moet ‘goed voelen’. De Japanse samenleving functioneert volgens strakke regels van normen en waarden.

Een groter wordende groep begint zich af te zette tegen het systeem. Zij zoeken alternatieven, protesteren en stappen uit de werkelijkheid van regels en normen. De ziel van Japan verandert.

In 30 foto’s vraagt Leo de Jong zich af  ‘Wat bezielt Japan?’ Om de dilemma’s en tegenstellingen te laten voelen kiest Leo voor harde zwart-wit afdrukken.