Ans Wortel-AW265-500

2 februari 2014 t/m 30 maart 2014

Ans Wortel was beeldend kunstenares, schrijfster en dichteres. In haar lange kunstenaarsleven maakte ze voornamelijk olieverfschilderijen, gouaches en tekeningen. Haar werk beslaat een periode van meer dan 50 jaar. Als autodidact begon ze vanuit de traditionele schilderkunst langzaam naar een eigen vorm te zoeken dat “abstract figuratief” genoemd kan worden. Veelvoorkomende thema’s zijn liefde, geborgenheid en  moeder-kindrelaties. Handen, ogen en gelaat zijn belangrijke motieven in haar werk. De figuren bestaan in ongedefinieerde ruimten, die soms de vorm aannemen van een bijna surrealistisch landschap. De maan en de contouren van de aarde komen vaak terug in haar werk.

Begin jaren ’60 begon Ans Wortel, die in Amsterdam woonde, met haar werk bekendheid te krijgen.

In 1963 was er een tentoonstelling van haar werk in het Stedelijk Museum in Amsterdam en in Museum Bommel Van Dam in Venlo. Ook won ze in 1963 de prestigieuze 1e prijs bij de Biënnale de la Jeunesse in Parijs. Het Rijksmuseum kocht werk van haar aan.

Vele tentoonstellingen en exposities in binnen- en buitenland volgden en Ans werd volop bewonderd. Ze werd gevraagd in radio- en televisieprogramma’s en ze verscheen in menig artikel in krant, week- en maandbladen. Veel ophef was er in de tijd dat ze in Kranenburgh in Bergen NH woonde, een huis waar ze ruim 20 jaar op paste, maar uiteindelijk in 1991 werd uitgezet. De kunstenares verliet Bergen en vestigde zich de laatste jaren van haar leven in Brabant.

Werk van Ans Wortel wordt tevens tentoongesteld bij de Pook aan de Noorderhagen in Delden.