Wil Lof portret

Wilhelmina (kortweg Wil) schildert al vanaf haar jeugd.

In 1964 – zestien jaar jong – treedt ze als geboren Hengelose in dienst van een grote Twentse textieldrukker als leerling-dessinatrice. Twintig jaar lang werkt ze vervolgens als toonaangevende dessinatrice en coloriste voor verscheidene textieldrukkers, zoals de Nijverheid, Texoprint and Parisign en voor drukkers net over de grens. Haar dessins vinden hun weg naar Europa, Afrika, Midden-Oosten en Zuid-Amerika in de vorm van bedrukt stof voor dames- en herenbovenkleding.
Daarnaast vindt ze tijd om te studeren aan de Academie voor Kunst en Industrie in Enschede en specialiseert zich er in grafische en textiele vormgeving.

Haar eerste tentoonstelling van schilderijen in 1968 trekt veel aandacht en ze ontving lovende kritieken. Schilderen en tekenen blijft een passie, en ze werkt van midden jaren ’80 tot ’90 als grafisch vormgever mee aan vele videotex- en teletextdiensten in binnen- en buitenland.

In 1997 besluit ze full time te gaan schilderen en volgde bij Artibus in Utrecht post-academische leergangen in monumentaal schilderen. Nu exposeert ze regelmatig en is als welbekende hedendaagse schilderes present op nationale en internationale manifestaties.

Ze exposeerde te Chania (Kreta), gevolgd door een expositie in Port d’Andratx op Mallorca en deelname aan de 4e Biennale dell’Arte Contemporanea te Florence in 2003.
Wil neemt deel aan de Muestra Internacional de Arte Contemporáneo Ciudad de San Sebastián in 2004 en toont haar werk in Barcelona, op de One Art Fair van de Frankfurter Buchmesse en in het Latin American Art Museum van Miami. Het jaar 2005 gaat van start met een participatie aan de Arte Sevilla en een solo-expositie in Chania. Exposities in Biarritz en Saint Jean de Luz in Frans Baskenland completeren 2006. Behalve in de badplaats Saint Jean de Luz exposeert ze ook permanent in Puerto Banùs (Malaga). Eerder dat jaar exposeerde ze in Mar del Plata (Argentinië) en een expositie in Montréal sloot in december het jaar 2007 af.

Sindsdien wordt Wil Lof permanent vertegenwoordigd door verscheidene galerieën in Nederland, Duitsland, Griekenland, Frankrijk en Spanje. Naast originele abstracte en figuratieve schilderijen brengt ze in eigen regie kunstdrukken (giclées) uit van haar schilderijen.

Abstracte emoties…

Schilderijen van Wil Lof zijn abstracte composities, die door hun figuratie bij velen emoties oproepen

Haar figuratieve schilderijen, uitgevoerd in acryl op canvas, linnen of papier, tonen geabstraheerde vrouwenfiguren, die samenkomen, samenzijn, en weer hun weegs gaan. Soms zijn de kleuren krachtig en geprononceerd, soms ook vaag en lossen de figuren op in de achtergrond.

De composities zijn soms mysterieus en speculatief in de onderlinge relatie van de rudimentaire gestalten, die in hun lichaamstaal primaire gevoelens als liefde, verbondenheid, angst, isolationisme en dergelijke communiceren. In andere werken roepen de beeldvlakken en het lijnenspel visuele beelden op, die de toeschouwer voeren naar versluierde verten.

Wil’s abstracties voeren soms zover, dat er geen figureren meer te onderscheiden zijn, maar enkel een spel van rechte of gebogen lijnen. Niet zelden leiden zulke kleurcomposities bij de toeschouwer tot speculatieve verbeelding en interpretatieve inbeelding van het schilderij.

“Ontmoetingen”

Geïnspireerd door een film in “very, very slow motion” maakt Wil Lof een reeks schilderijen, met als gemeenschappelijk thema ‘Ontmoetingen’.

De schilderijen, uitgevoerd in acryl op canvas, linnen of papier, tonen geabstraheerde vrouwenfiguren, die samenkomen, samenzijn, en weer huns weegs gaan. Soms zijn de kleuren krachtig en geprononceerd, soms ook vaag en lossen de figuren op in de achtergrond.

Wil past in haar schilderijen een bijzondere schildertechniek toe. Elk schilderij bevat een gelaagde reeks transparante taferelen, waardoor toon en compositie van de afbeelding wisselt met het invallende dag- of kunstlicht. De daaruit resulterende dynamiek zorgt voor verrassende en spannende wisselingen als dagen en seizoenen verstrijken.

Geen exposities gevonden

IN DE UITLEEN

0776
0776
0775
0775
0728
0728
0635
0635
0306
0306
0113
0113