Henk Lassche werd in 1948 geboren in Zwartsluis waar zijn vader werkzaam was op een van de scheepswerven. Na de lagere school en de Mulo volgde Henk Lassche een opleiding voor huis en decoratieschilder aan de plaatselijke LTS. Lassche was echter vooral gefascineerd door een aantal kunstschilders die in de streek werkzaam waren.
Na een aantal beroepen beoefend te hebben waarin hij zich niet echt op zijn plaats voelde besloot hij de vrije natuur in te trekken en weer te gaan schilderen. Het schilderen bleek al snel niet te combineren met zijn werk. Lassche nam ontslag en schreef hij zich in aan de kunstacademie van Kampen. Na anderhalf jaar stapte hij over naar de AKI in Enschede. Bij docenten als Reinier Lucassen, Alphons Freimuth, Jan Roeland en Hans Sizoo trof hij daar een stimulerend kunstklimaat. Hij liet zich inspireren door het abstract expressionistisch werkende schilders als De Kooning, Kline, Pollock, Motherwell en Rothko en de lyrische abstractie van Poliakoff, Soulages en de Stael. Henk Lassche raakt hecht bevriend met Theo Wolvecamp van wie hij grote steun en stimulans ondervond.
Zijn werk ontwikkelde zich van in de loop van de tijd van expressief figuratief naar lyrisch abstract. Poëtisch abstracte landschappen met een heel eigen stijl, beeldtaal en kleurgebruik. Met grote pasteuze vlakken en kaders componeert Lassche schilderijen van grote monumentaliteit en toont hij zich een groots vertolker van het Noordelijke licht en Noordelijke landschap