Trijnie Mohlmann Schilder in bijenwas (encaustiek) en glasgieter in zand (sandcasting).
Ze heeft haar atelier in de Biotoop in Haren (Groningen), het voormalig biologische centrum van de Rijksuniversiteit van Groningen. De Biotoop biedt aan meer dan 120 kunstenaars een atelier en is een prachtige broedplaats voor kunst en is inspirerende plek om te mogen werken.
Tijdens de tentoonstelling laat ze werken op paneel zien in diverse formaten.
Ze schilderde voorheen met acryl in gemengde techniek op doek, maar sinds ruim 2 jaar is het enthousiasme ontstaan voor een eeuwenoude schildertechniek, de encaustiek; schilderen met gesmolten bijenwas op paneel, hier aan worden zuivere kleurpigmenten toegevoegd. In de gestolde harde waslaag wordt gegraveerd en de lijnen die ontstaan worden bewerkt met olieverf en inkt. Insluitingen zijn er te zien tussen de waslagen zoals organisch materiaal, papier, textiel en fototransfers. De schilderijen hebben een verhalend karakter.
“Mijn inspiratie put ik uit de dagelijkse dingen om mij heen, emoties, ontmoetingen maar ook doe ik verslag van mijn reizen.
Mijn werk kan uitbundig en kleurig zijn, maar ook ingetogen poëtisch.
Ik ben een intuïtieve beeldenmaker en laat de toeschouwer nog ruimte om vrij te kunnen associëren”.
Het massieve glas wordt gegoten in zand. Doordat het vloeibare hete glas direct in de zandmal wordt gegoten, krijgen de objecten een ruwe huid, wat zo kenmerkend is voor deze heetglas techniek Sandcasting.
Trijnie is geboeid door het dualistische karakter van glas; paradoxale eigenschappen (vloeibaar en gestold, warm en koud, transparantie en ondoordringbaarheid) zorgen er voor dat ze enthousiast blijft voor dit medium.
In de massieve glasbeelden zijn regelmatig afdrukken te zien van gevonden voorwerpen zoals schelpen, stenen en fossielen. De kleuren worden tijdens het gietproces toegevoegd of van te voren in de zandmal gestrooid.