Open as PDF
Send to a friend
Print Version

Riemko Holtrop Expo, 5 diciplines op 5 kunstlokaties in Delden


Toegevoegd donderdag, 02 april 2015
Riemko Holtrop Expo, 5 diciplines op 5 kunstlokaties in Delden
Te zien in vestiging: Delden

Eenmalige, unieke expositie met werk van Riemko Holtrop in verschillende disciplines op 5 lokaties tijdens het evenement Delden Terug Naar Toen van 2 t/m 9 april.

Riemko Holtrop (1914-1996)


Geboren in Hengelo. Overleden in Delden.

Riemko Holtrop is één van de pioniers in de doorbraak van de moderne kunst na 1945. Hij behoort tot de avantgardisten van het eerste uur, tot de kleine groep kunstenaars, die al van tijd tot tijd experimenteel werkte, voordat "Cobra" was gevormd.

Zijn werk is o.a. aanwezig in de collectie van Het Stedelijk Museum te Amsterdam, Het Gemeentemuseum Den Haag, Het Rijk, PTT Nederland, Provincie Overijssel, IJsselcentrale Zwolle en in particuliere collecties.

Riemko Holtrop studeerde aan de Rotterdamse Kunstacademie (1932-1936, de Academie de la Grande Chaumiere te Parijs (1939) en volgde in 1941 de lessen van de Arnhemse beeldhouwer Gijs Jacobs van den Hoff.
Van 1953 tot 1959 was hij lid van de ballotagecommissie voor de BBK.

De Tweede Wereldoorlog is, zoals voor meer jonge kunstenaars, voor Holtrop van ingrijpende betekenis geweest. De bezettingsjaren hebben zijn leven en zijn artistieke ontwikkeling dusdanig gespleten, dat er een spanning ontstond tussen de vooroorlogse traditionele opleiding en vormgebondenheid en de behoefte om in te spelen op de na -oorlogse experimentele stromingen.
In het algemeen kan men stellen dat zijn werk altijd een grote spanning bezit, die de ene keer de balans doet uitslaan naar een constructief mediterende stijl en de andere keer naar een expressieve, improviserende vrije beelding.

In 1946 begint Holtrops experimentele ontwikkeling met de serie houtskooltekeningen “Bezetting”, waarin hij – niet belemmerd of gestuurd door voorstudies – spontaan en direkt uiting geeft aan zijn emoties. In plaats van uit te gaan van het idee, laat hij zich leiden door het materiaal en dit luidt de ontwikkeling naar abstractie in.
Zijn werk evolueert naar de expressieve improvisatie: de “bezinevellen” en monotypen uit de jaren vijftig en zestig en de zgn. “scrapeboards” van eind jaren zestig. In de laatste vindt Holtrop de beeldende oplossing voor de tegenstelling tussen “vrij expressief” en “constructief”; beide polen worden hier met elkaar in evenwicht gebracht.

 

Deze bijzondere expositie is te zien bij:


1. Kunststation/Perron 1 aan de Stationsweg 6. www.kunststationdelden.nl

2. Galerie de Pook, Noorderhagen 58 a. www.depook.nl

3. De Witte Kamer, Langestraat 47. www.dewittekamer.nl

4. De Galeriet, Langestraat 46. www.degaleriet.nl

5. Kuipers Kunst en Antiek, Langestraat 8. www.kuiperskunstenantiek.nl

 

U kunt deze Unieke Expositie ook combineren met de wandelroute langs en over kunst in het hartje van Delden: KUNSTSTAPPEN, hier verkrijgbaar!